Het effect van thee drinken voor het slapen gaan

De beste thee voor het slapen gaan

Het drinken van thee voor het slapengaan kan zo bijdragen aan een goede nachtrust. Slaap je weinig, dan merk je dat aan alles. Het beinvloedt zowel je mentale als fysieke gezondheid. Over het algemeen ondersteunt (kruiden)thee een vitale leefstijl. De theebladeren en kruiden bevatten namelijk goede voedingsstoffen met een positieve impact.

Als je slaapthee inneemt om beter te slapen, waar moet je dan op letten?

Thee is beter dan de keuze voor koffie zo vlak voor het slapen gaan. Cafeïne werkt namelijk opwekkend en stimulerend. De cafeïne in thee, ook wel theïne genoemd, stimuleert namelijk het centrale zenuwstelsel. Zo vermindert theïne vermoeidheid en neemt deze het gevoel van vermoeidheid weg. Doordat de cafeïne in thee langzaam wordt opgenomen door het lichaam, werkt het tegelijkertijd rustgevend en geeft het niet het onrustige gevoel zoals dat met cafeïne in andere dranken het geval is. Het drinken van thee zorgt hierdoor voor een alerter gevoel terwijl het tegelijkertijd ontspannen werkt. Door verspreid over de dag thee te drinken, zul je merken dat je gedurende dag minder vermoeide momenten hebt.

Thee bevat ook cafeïne (of theïne), maar in mindere mate. Iedere soort heeft zijn eigen unieke stofjes met verschillende uitwerkingen. Hoe weet je nu of de thee die jij kiest een rustgevende en kalmerende werking heeft?

Theebladeren van de camelia sinensis (theeplant) hebben cafeïne in zich. Dit betekent dat groene, zwarte, oolong en witte thee allemaal een kleine hoeveelheid cafeïne bevatten. Gelukkig is er een compleet cafeïnevrij alternatief van thee, namelijk kruidenthee. Deze wordt gemaakt van kruiden, en zijn theïnevrij. Bovendien zijn er onder de kruidensoorten bepaalde kruiden die al eeuwen bekend staan om hun rustgevende en kalmerende effect. Een goede slaapthee bevat kruiden die ervoor zorgen dat de activiteit van je hersenen vertraagt. Denk hierbij aan kamillethee of thee met lavendel. Een unieke samenstelling van voedingsstoffen zorgt voor dat steuntje in de rug als het gaat om goed slapen. Drink slaapthee voor het slapen zo puur mogelijk. Dat wil zeggen dat er zoveel mogelijk van de bovenstaande ‘rustgevende kruiden’ in moeten zitten. Het is dus geen goed idee om te kiezen voor een theezakje uit de supermarkt. Verder is het belangrijk dat je de slaapthee voor het slapen niet inneemt vlak voordat je gaat slapen. Drink je laatste kop slaapthee het liefst niet korter dan 1,5 uur voor het slapen.

Kruidenthee voor een goede nachtrust.

Lavendel:

Onderzoekers hebben de werking van lavendel uitvoerig bestudeerd, en ze ontdekten dat lavender een positief effect heeft op een goede nachtrust, en mentale welzijn. De geur en infusie van lavendel zorgen voor een diepere slaap en ontspanning.

Kamille:

De laatste 2300 jaar heeft de mensheid de chamomilla-bladeren gecultiveerd, geknipt, gedroogd en overgoten met heet water om er thee van te zetten. Thee is geconsumeerd als status symbool, als medicijn, als stimulant en ja, ook gewoon voor het plezier. In meer recente geschiedenis hebben onderzoeker ontdekt dat de bladeren van de chamomilla een grote bron van antioxidanten en apigenine bevatten. Apigenine is een speciaal soort antioxidant dat bepaalde receptoren in je hersenen kan activeren waardoor je je slaperig voelt.

De kamillebloem in kamillethee bevat een stofje dat apigenin wordt genoemd. Er zijn onderzoeken die suggereren dat apigenin bovengenoemde GABA receptoren activeert. Als deze receptoren zijn geactiveerd wordt de neurale transmissie vertraagd. Dit betekent dat het drinken van een kopje kamillethee je brein een tandje lager draait, en je sneller in slaap helpt.

Dit zijn de favoriete theesoorten van het team van Exclusivithee met een kalmerende werking: 

Feel Good, Zen, Calm, Dream Tea en thee met kamille en lavendel extracten dragen bij aan een goede nachtrust. In zwarte thee zit meer theïne dan in groene thee, hoewel dit varieert per theesoort en bewerking van de thee. In witte thee zit nog minder theïne dan groene thee.