zelf ijsthee maken van verse thee - tips en inspiratie

Wij geven je graag tips hoe je zelf de lekkerste ijsthee kunt maken. Welke theesoorten hiervoor geschikt zijn en hoe je cocktails met thee kunt maken!

Hoe maak je ijsthee?

Voor de klassieke methode zet je hete thee die je over ijsklontjes giet. Dit is de snelste manier Een nadeel is dat de thee aan smaak verliest, maar dat is niet heel erg als je er andere ingrediënten toevoegt. Wat belangrijk is om te weten: je verdeelt de hoeveelheid water die je normaal gebruikt voor je thee nu over vloeibaar en vast water, namelijk kokend water en ijsblokjes. Verdubbel daarom je hoeveelheid thee.

Zet je normaal 1 liter thee met 1 theezakje of 2-2,5 gram thee?

Dan doe je die nu in een halve liter water. Zettijd is hetzelfde dus bv 3 min voor groene thee, 5 min voor zwarte-, rooibos of kruiden thee, en 7 min voor witte thee Haal de theebladeren of zakje eruit en giet de thee over 500 gr ijsklontjes. Gebruik wel een kwaliteitsthee, die heeft veel meer smaak en gezonde ingrediënten!

IJsthee recept voor de klassieke methode

Voor 1 liter ijsthee

2 theezakjes Earl Grey French Blue of 5 gram losse thee

5 dl zacht water van 90 graden

500 gram ijsblokjes

2 takjes lichtgekneusde munt

4 schijfjes citroen

10 dunne lange reepjes komkommer

Giet het water op de theezakjes/bladeren in een voorverwarmde theepot. Laat 3-5 min trekken. Verwijder de thee, doe in een grote glazen zoals de IJsthee Karaf van Viva Scandinavia kan 150 gr ijsklontjes, en leg er de andere helt van de citroen, komkommer en munt op

Doe er de rest van de ijsklontjes bij en giet er de hete thee overheen. Wacht tot alle ijblokjes zijn gesmolten.

Vul een hoog glas met ijsklontjes en giet er de ijsthee in. Garneer met een takje munt. Je kunt er als je het zoeter wilt maken suikerwater of siroop van Monin bv aan toevoegen als watermeloen of komkommer.

Wil je liever een groene thee voor de klassieke methode kies dan bv voor Thé Vert Marco Polo, een heerlijke groene thee met bloemen en fruit uit Tibet en China en voeg hier dezelfde ingrediënten en garnering aan toe.

IJsthee Cold Brew

Een moderne versie van ijsthee heet cold brew. Je zet het met koud water. Daar moet je wel minstens zes uur trektijd tegenoverstellen. Voordeel is dat de smaak heel complex wordt. Als je ook fruit laat meetrekken, bijvoorbeeld gedroogde abrikozen, verse perzik, frambozen, of blauwe bessen geeft dat een extra zoet of fruitig laagje aan de thee. 

We hebben een aantal theesoorten die heerlijk zijn voor cold brew:

Witte thee voor ijsthee cold brew:

White Rhapsody, een witte  heerlijke witte thee met hemelse bloemen als rozen.

Bai Mu Dan: een pure Bai Mu Dan uit China. Grote theebladeren die van nature een smaak heeft van perzik, gedroogde bloemen.

Thé Blanc des Partisans, een heerlijke witte thee van Le Parti du Thé met een hint van perzik, gedroogde bloemen.

Thé des Sables Blancs, alsof je op een wit strand ligt met kokosbomen om je heen. Deze witte thee met kokos, vanille, en sinaasappel.

Groene thee voor ijsthee cold brew:

Vert Provence, fluweelzachte groene thee met lavendel en rozen.. Alsof je in de Provence bent.

Mojito, groene thee met bergamot en munt. Een heerlijke verfrissende groene thee

Jasmin Mandarin of Jasmin Chung Hao, heerlijk zachte groene thee met jasmijn bloemen. Ook perfect als basis voor een mocktail.

Thé au Sahara, groene thee met munt en rozenblaadjes. Zacht, bloemig en fris.

Rooibos thee voor ijsthee cold brew:

Rouge Provence is de andere versie als je een rode ijsthee maken, zeker ideaal als je ijsthee voor kinderen maakt.

Surfeurs Rouge, een rooibos gemaakt voor het warme weer. Citrus, bloemen,

Rouge Ruschka nieuw, rooibos met citrus en prachtige bloemen.

Oolong thee voor ijsthee cold brew:

Marco Polo Blue, heerlijke groene oolong thee met fruit en bloemen uit Tibet en China. Deze blauwe thee kun je ook koud zetten, de kleur is iets groener als je de thee langer laat trekken maar de smaak is super zacht.

Opéra Blue, groene oolong met rood fruit, vanille en blauwe bloemen. Deze thee geeft een subtiele smaak van fruit en bloemen aan de ijsthee.

Cocktails met thee

Door thee als basis voor cocktails te gebruiken, worden de andere ingrediënten intenser van smaak en het mondgevoel voller. Je kunt ook kiezen voor een mocktail, die is alcoholvrij.

Voeg naar wens munt, fruit of bloemen toe en desnoods wat wodka, of gin, rietsuiker en ijsblokjes toe. Of creëer thuis je eigen restaurant, steek wat kaarsjes aan, zet wat muziek op, kook een heerlijke maaltijd en geniet thuis van quality time.

 

BlauwetheeBlogBlueteaIcedteaIjstheeMarcopoloblueNewsVertprovence